İBB KADIN

İBB KADIN

İBB, İstanbul’da yaşamlarını sürdüren kadınların sağlık, sosyal hizmet, kültürel etkinlikler, istihdam, eğitim ve spor gibi birçok farklı alanda sosyal ve fiziksel iyilik hallerinin desteklenmesi için çeşitli politika ve hizmetler geliştirmeyi amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda geliştirilen İBB Kadın ile kadınlara yönelik destekleyici hizmetlerin tek bir çatı altında sunulması hedeflenmiştir.

İBB Kadın; sağlıktan eğitime, kariyer planlamasından hukuki danışmanlığa, kültür sanattan spora, beslenme danışmanlığından toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmalarına dek çok çeşitli hizmetlerle, yaşamın her alanında kadınları desteklemek ve psikososyal güçlenmelerine katkıda bulunmak amacıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından 2022 yılında hayata geçirilmiştir. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin farklı birimleri tarafından kadınlara yönelik tasarlanmış hizmetlerin İBB Kadın ile tek çatı altında toplanarak bütüncül bir anlayışla, sürdürülebilir ve etkili bir biçimde sunulması amaçlanmıştır.

Mevcut durumda hizmet veren 14 İBB Kadın Merkezi bulunmaktadır.

İBB Kadın Hizmetleri:

  • Psikososyal Danışmanlık
  • Hukuki Danışmanlık
  • Kariyer Danışmanlığı
  • Regl Danışmanlığı
  • Grup Eğitimleri ve Atölye Çalışmaları
  • Psikososyal Eğitimler
  • Kadın Emeği Atölyesi
  • Açık Mutfak Atölyesi
  • Kültür Sanat Etkinlikleri
  • İstanbul Bebek
  • Oyuncak Kütüphanesi
  • Tarama Hizmeti

Psikososyal Danışmanlık

Bireysel danışmanlık hizmetleri; kişinin talebi ya da uzmanın önerisi ile merkezlerde gerçekleştirilen çözüm odaklı görüşmelerdir. Beslenme danışmanlığı, psikolojik danışmanlık ve sağlık danışmanlığı gibi hizmetleri içermektedir.

Risk taraması sonucu ve uzman personelin gözlemleri doğrultusunda belirlenen ihtiyaçlara yönelik görüşmeler gerçekleştirilmektedir.

Hukuki Danışmanlık

Kadınların haklarının farkında olması, hukuki açıdan bilinçlenmesi, toplumsal cinsiyet eşitsizliği ile mücadele kapsamında İBB Kadın merkezlerinde kadınlara yönelik ücretsiz hukuki danışmanlık hizmeti sunulmaktadır. Aynı zamanda Kadın Destek Hattı üzerinden alınan başvurular da hukuki danışmanlık sunulan merkezlerimize yönlendirilmektedir. İstanbul Barosu ile yapılan protokol sonrasında merkez başına bir nöbetçi avukat ve ihtiyaç halinde bir baro personeli görevlendirilmektedir.

Kariyer Danışmanlığı

Kariyer danışmanlık hizmeti, bireylerin profesyonel yaşamlarında daha başarılı olabilmeleri için ihtiyaç duydukları rehberliği ve desteği sunan bir hizmettir. Bu hizmet, genellikle kariyer hedeflerinin belirlenmesi, yeteneklerin değerlendirilmesi, iş arama süreçlerinin yönetilmesi ve profesyonel becerilerin geliştirilmesi gibi konularda bireylere yardımcı olmaktadır.

Regl Danışmanlığı

İBB Kadın merkezlerinde kadınlara regl dönemi ile ilgili bedensel ve ruhsal destek sağlanarak, aşağıdaki konuların temel alındığı danışmanlık süreci başlatılmıştır. 

Danışmanlık sağlanan konular:

  • Adet döngüsü ve üreme sağlığı,
  • Adet döneminde beslenme ve egzersiz
  • Adet dönemi ile ilgili doğru bilinen yanlışlar,
  • Menopoza giriş süreci ile ilgili danışmanlık,
  • Adet dönemi hijyen kuralları

Grup Eğitimleri ve Atölye Çalışmaları

Tespit bilgilerinin analizi, kişisel ölçek uygulanması ve bireysel görüşmeler birlikte değerlendirilerek gelişim düzeyleri birbirine yakın, ortak gereksinimleri olan 3-20 kişilik gruplara,  belirli hedefler doğrultusunda eğitimler verilmektedir.

  • Psikososyal Eğitimler
  • Sağlık Eğitimleri
  • Sağlıklı Beslenme Eğitimleri

Psikososyal Eğitimler

Hastalıklardan korunma, sağlıklı yaşam ve beslenme, ilkyardım, psikolojik sorunlarla başa çıkma ve güçlenme, çocukların sağlıklı gelişimini destekleme, davranış problemleri ile baş etme ve beceri kazandırma, iletişim, kadın sağlığı, toplumsal cinsiyet eşitliği ve cinsiyet temelli şiddeti önleme, çocukları ihmal ve istismardan koruma ve daha birçok konuda eğitimler verilmektedir.

Kadın Emeği Atölyesi

İBB Kadın Merkezlerinde kadın emeğine yönelik atölye çalışmaları yapılarak bu kapsamda çeşitli eğitimler verilmektedir. Kadınların hobi ve/veya profesyonel anlamda üretim gerçekleştirmeleri sağlanmaktadır. 

Açık Mutfak Atölyesi

Açık mutfak atölyelerinde katılımcıların yemek pişirme sürecine aktif olarak dahil oldukları, personel rehberliğinde gerçekleştirilen etkinliklerdir. Bu atölyeler, mutfakta uygulamalı bir deneyim sunmakla birlikte katılımcılara yeni yemek tarifleri öğrenme, mutfak tekniklerini geliştirme, aynı zamanda birlikte çalışma, işbirliği ve sosyal becerilerini de geliştirme fırsatı sunmaktadır.

Kültür Sanat Etkinlikleri

Farklı yaş gruplarına uygun film ve tiyatro gösterimleri, geziler, müze ziyaretleri, dramalar, yarışmalar düzenlenmektedir. Merkezlerde ve kurum dışında etkinlikler düzenlenerek kadınların sosyal hayata katılımının desteklenmesi sağlanmaktadır.

İstanbul Bebek

İstanbul BEBEK programının hedef kitlesi 0-3 yaşlarında çocuğu olan sosyoekonomik olarak dezavantajlı ailelerdir.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde erken çocukluğun verimli geçmesine odaklanan ve toplumsal eşitsizliklerin giderilmesine hizmet eden bu programın ilk etabı olan 0-12 Ay Bütünleşik Danışmanlık Programı, İBB Kadın hizmet merkezleri bünyesinde hayata geçirilmiştir. Sağlık eğitimcileri tarafından ailelere doğum öncesi ve doğum sonrası stres ve depresyon ile baş etme, gebelikte beslenme, ruh sağlığı, anne sütü ve emzirme, ek gıda dönemi, erken çocukluk dönemine ait gelişim alanlarıyla ilgili danışmanlık, anne-bebek güvenli bağlanma ilişkisini güçlendiren oyunlar, etkinlikler ve eğitsel malzemeler yoluyla çocukların gelişimini destekleme gibi konularda danışmanlık, seminer, grup eğitim ve etkinlikleri yapılmaktadır.

Danışmanlık seanslarının ilkini tanışma ve onam alma görüşmesi oluşturmaktadır. Takip eden danışmanlıklar, doğum öncesinde hamileliğin 7. ayında başlayarak ayda bir olmak üzere toplam 3 kere; doğumdan sonra bebeğin ilk 1 yılı boyunca ayda bir kere yapılır. Bebek 1 yaşına geldiğinde ise merkezlerde anne bebek atölye ve etkinlik grupları gerçekleştirilerek sunulan hizmet bebek 3 yaşına gelene dek devam etmektedir.

Proje, ayrıca grup eğitimleri, etkinlikler, seminerler ve atölyelerle gebe ve bebekleri desteklemeyi amaçlar.

Sağlanan Hizmetler:

  • Gebelik sağlığı, beslenme, egzersiz, bebek bakımı, emzirme, bebek masajı, ev kazaları ve tamamlayıcı beslenme konularında danışmanlık,
  • Eğitimler ve ebeveyn-bebek atölye etkinlikleri,
  • İstanbul Bebek Rehberi ile ailelere rehberlik.

Oyuncak Kütüphanesi

Oyuncak Kütüphanesi, İBB Kadın merkezlerinde çocuklara oyuncaklarla oynama imkanı deneyimi kazandıran ve kütüphane içerisinde yer alan oyuncakları belirli bir süre için evlerine götürebildikleri oyun alanıdır. Oyuncak kütüphaneleri içerisinde çocukların psikososyal, bilişsel gelişim ve çocukların oyun gücü ile oyuncaklardan yararlanarak öğrenme süreçlerini desteklemek amacıyla her çocuğun yaş kategorisine uygun olan oyuncaklar sunmaktadır. Bu oyuncaklar, alanında uzman meslek elemanları tarafından önerilen ve pedagojik olarak uygunluğu değerlendirilen oyuncaklardır. Ebeveynler, oyuncakları belirli bir süre için alarak çocukların yaş kategorisini destekleyen oyuncaklarla vakit geçirmelerini sağlayarak bilişsel, duygusal, sosyal ve kaba motor becerilerinin gelişimini sağlamaktadır. Oyuncak kütüphaneleri sayesinde çocuklar birçok oyuncağa ücretsiz olarak erişebilmekte olup ayrıca dar gelirli ailelerin ekonomik yükünü hafifletmek için ailelere önemli bir imkan sunmaktadır.

Tarama Hizmeti

Kişisel ihtiyaçların ve uygun eğitim desteğinin belirlenmesi (bireysel görüşmeler, grup çalışmaları, eğitimler veya etkinlikler) amacıyla ölçekler uygulanmaktadır.

Yetişkin bireylerin beden ve ruh sağlığı konusundaki risk faktörlerini belirlemek amacıyla tarama testleri yapılmaktadır. Tarama sonuçlarına göre meslek elemanları ile kişinin sağlık bütünlüğünü korumaya yönelik mesleki çalışmalar yürütülmektedir.