Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Temelli Atölyeler
İBB Kadın çatısı altında, kadın hakları konusunda bilgilendirici faaliyetler ile birlikte toplumsal cinsiyet eşitliğine vurgu yapan ve eşitliği inşa etmeye yönelik yürütülen çalışmalar bulunmakta olup kadınların ekonomik güçlenmesine ilişkin çeşitli atölyeler gerçekleştirilmektedir.
Gerçekleştirilen eğitimler temelinde toplumsal cinsiyet eşitliği farkındalık algısı kazanılması hedeflenmektedir.
Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Temelli Farkındalık Çalışmaları Kapsamında Düzenlenen Atölyeler;
- Temel Marangozluk Atölyesi
- Lastik Değişimi ve Araç Bakımı Atölyesi
- Kaynakçılık Atölyesi
- Öz Savunma Atölyesi
Temel Marangozluk Atölyesi
Cinsiyetin ön planda olduğu mesleklerden biri olan marangozluğun temel becerileri, kadınlar için erişilebilir hale getirilerek toplumsal cinsiyet eşitliğine katkı sağlanması amaçlanmıştır. Atölye içeriği, kadınların gündelik yaşamda ihtiyaç duydukları basit ahşap onarım ve yapım becerilerine sahip olacak şekilde düzenlenmiştir.
Marangozluk çalışmalarının teknik olarak ağır ve tehlikeli bir iş alanı olması sebebiyle atölyenin başlangıç düzeyde olması planlanmış olup talebe yönelik planlamalara devam edilecektir. Atölye sonunda kadınların gündelik yaşamda ihtiyaç duydukları basit ahşap onarım ve yapım becerilerine sahip olması hedeflenmektedir.
Lastik Değişimi ve Araç Bakımı Atölyesi
Erkeklere atfedilen faaliyetlerden biri olan araç bakımı ve lastik değişimi bilgisi, kadınlar için erişilebilir hale getirilerek toplumsal cinsiyet eşitliğine katkı sağlanması amaçlanmıştır. Atölye içeriği, kadınların gündelik yaşamda ihtiyaç duydukları araç bakımı ve lastik değişimi yapım becerilerine sahip olacak şekilde düzenlenmiştir.
Kadınları erkeklere atfedilen işleri yapabildiklerine ilişkin güçlendirmek, toplumsal cinsiyete dayalı iş bölümüne karşı bir farkındalık kazandırmak ve kadınların erkeklere ihtiyaç duymadan gündelik yaşamdaki binek araç arıza-bakım becerileri kazandırmaya yönelik çalışmalar gerçekleştirilmektedir.
Kaynakçılık Atölyesi
Kaynak atölyesi ile toplumsal cinsiyet çıktısı sonucunda erkeklere atfedilen bir meslek olan kaynakçılık sektörüne kadın kaynakçı yetiştirilmesi hedeflenmiştir.Kaynak sektöründe çalışan veya çalışmak isteyen kaynakçı ve kaynakçı adayları ile bu mesleğe ilgi duyan amatör veya profesyoneller için kaynak yöntemlerinin çalışma prensipleri, kullanılacak sarf malzeme çeşitleri ve kullanım yerleri, kaynak hataları ve giderilmesi amaçlanmıştır.
Programı tamamlayan ve sertifika almayı hak eden kadın kaynakçılar, istihdam konusunda Gedik Kaynak tarafından desteklenmekte ve kadınlar için istihdam sahası oluşturmakla birlikte mesleklerin cinsiyetinin olmadığı vurgusu ile toplumsal bir farkındalık yaratılmaktadır.
Öz Savunma Atölyesi
Feminist öz savunmanın; kadın dayanışmasına güç katacağı, aynı zamanda başka kadınlarla dayanışma ağını kurma ve örgütlenme için önemli bir aracı olduğu bilinmektedir. Kadınların öz savunma atölyesi ile kendi öz değerlerini görebilmelerine, zihinsel olarak güçlenmelerine, her anlamda kendilerini savunabilmelerine ve mücadele etmelerine yönelik alan açılması amaçlanmıştır.