Engelliler Şube Müdürlüğü

Müdürlüğümüz İstanbul il sınırları içerisinde ikamet etmekte olan özel gereksinimli bireylerin; sosyal yaşamlarını ve sosyal hayata katılımlarını kolaylaştırmak, bağımsızlaşmalarına ve bireysel kapasitelerini geliştirebilmelerine destek olmak, fırsatlardan eşit olarak yararlanmalarını sağlamak, koruyucu ve önleyici çalışmalarla toplumu ve aileleri bilinçlendirmek amacıyla; Bilgilendirme, Yönlendirme, Farkındalık, Eğitim, Ulaşım, İstihdam Desteği, Kişisel Gelişim-Mesleki Kurslar, Engelli Kampı, Psikososyal Destek, Medikal Yardım Desteği ve Rehabilitasyon hizmetlerini İstanbul’un çeşitli noktalarında yer alan 21 merkez, 7 İrtibat Bürosu, 4 Kısa Mola Merkezi ve 2 Kamp ile sunmaktadır.

Kime Hizmet Veriyoruz?
İstanbul il sınırları içinde ikamet etmek kaydıyla, Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporu (ÇÖZGER) olanlar veya tam teşekküllü bir hastaneden %40 ve üzeri vücut fonksiyon kaybı olduğunu Erişkinler İçin Engellilik Sağlık Kurulu Raporu ile belgeleyen tüm özel gereksinimli bireylere hizmet verilmektedir.

Kayıt İçin Gerekli Belgeler:

  • Erişkinler İçin Engellilik Sağlık Kurulu Raporu veya Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporu (ÇÖZGER)
  • Kimlik Kartı Fotokopisi

EĞİTİM DESTEK HİZMETLERİ:

Erken Çocukluk ve İlköğretim Dönemi Eğitim Hizmetleri: 0-14 yaşındaki özel gereksinimi olan bireylere destek eğitimi ve terapi hizmeti verilmektedir. Ayrıca özel gereksinimi olan bireyin ailesine de destek ve terapi hizmetleri sunulmaktadır.

Destek Eğitim ve Terapi Hizmetleri

  • Bireysel Eğitim
  • Grup Eğitimi
  • Okula Hazırlık ve Destek Eğitimi
  • Temel Hareket ve Jimnastik Programı
  • Aile Eğitimi Programı
  • Ev Eğitim Programı
  • Uzaktan Eğitim Programı
  • Özel Eğitim Danışmanlık
  • Ritim ve Müzik Programı
  • Duyu Bütünleme Terapisi
  • Dil Konuşma Terapisi
  • Fizyoterapi
  • Hidroterapi
  • Yüzme
  • Bağımsız Yaşam Becerileri Programı
  • Psikolojik Danışmanlık
  • Aile Destek Üniteleri
  • Görsel Sanatlar Eğitimi

Yetişkinlik Dönemi Eğitim Hizmetleri: 15-35 yaş aralığında özel gereksinimi olan bireylerin bağımsız yaşam ve sosyal hayata adaptasyonları öncelikli olacak şekilde destek ve terapi hizmetleri sunulmaktadır.

Yetişkinlik Dönemi Destek Eğitim ve Terapi Hizmetleri

  • Akademik Beceriler Programı
  • Bağımsız Yaşam Becerileri Programı
  • Görsel Sanatlar Eğitimi
  • Ebru ve Ahşap Boyama Eğitimi
  • Takı Tasarım ve Makrome Eğitimi
  • Seramik Yapımı ve Boyama Eğitimi
  • Halı Dokuma Eğitimi
  • Jel Mum Eğitimi
  • Baskı Mozaik Eğitimi
  • Heykel Yapımı ve Boyama Eğitimi
  • Galoş Yapım Eğitimi
  • Ritim ve Müzik Eğitimi
  • Sporla Rehabilitasyon Programı
  • İşaret Dili Eğitim Programı
  • Beyaz Baston Eğitimi
  • Braille Okuma-Yazma Eğitimi
  • Bağımsız Hareket Eğitimi
  • Psikolojik Danışmanlık
  • Bahçe Eğitimi

Mesleki Eğitim Hizmetleri: 15-35 yaş aralığında özel gereksinimi olan bireylere çeşitli mesleki bilgi ve becerilerin kazandırılması ve bu kişilerin üretkenliklerinin arttırılması amacıyla kişilerin engel durumu, vasıf ve yetenekleri göz önüne alınarak düzenlenen kurslardır. Bu kurslarda başarılı olan bireylerin Milli Eğitim Bakanlığı onaylı mesleki sertifikalar alması sağlanmaktadır. Hizmet kapsamında sosyal rehabilitasyon amacıyla kültürel ve sanatsal yetenekleri destekleyen eğitim grupları da oluşturulmaktadır. Ayrıca meslek eğitim çalışmaları istihdam odaklı yürütülmeye başlanmış olup engelli bireylere piyasa koşullarının ihtiyaçlarına göre belirlenen meslek eğitimleri verilmeye başlanmıştır.

EKPSS Hazırlık Kursu Eğitimleri: Özel gereksinimi olan bireyin, ÖSYM tarafından düzenlenen Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda (EKPSS) başarılı olabilmesi amacıyla Türkçe, Matematik, Tarih, Coğrafya ve Vatandaşlık branşlarında eğitim ve hazırlık kursları verilmektedir.

Türk İşaret Dili Eğitimleri: İşitme engelli bireylerle sağlıklı iletişim kurulması amacıyla Türk İşaret Dili Projesi’ni hayata geçiren Engelliler Şube Müdürlüğü (İSEM), işaret dilinin ve işitme engelli bireylerin sorunlarının toplum genelinde tanınmasını sağlamak amacıyla Türk İşaret Dili’ne hakim tercümanlar aracılığıyla çeşitli seminer ve eğitim çalışmaları gerçekleştirmektedir. Farkındalık çalışmaları kapsamında engelsiz bireylere de işaret dili eğitimi verilmektedir. Bu hizmet kapsamında ilk kez işitme engelli bireylere Türk İşaret Diliyle A1 seviye İngilizce eğitimi verilmiştir.

Kısa Mola Merkezi: İstanbul‘da yaşayan, 4-14 ve 15-35 yaş aralığındaki özel gereksinimi olan bireylere kısa mola hizmeti sunarak, ailelerinin yaşam kalitelerinin artırılması ve özel gereksinimi olan bireylerin psikososyal rehabilitasyonlarına destek olunması hedeflenmektedir. İlk olarak Maltepe’de hayata geçen bu projeyle, özel gereksinimli bireylerin ailelerinin günlük yaşamlarında kendilerine vakit ayırmalarına yardımcı olmak amacıyla alanında uzman kadrosuyla sanat, müzik ve spor alanında çeşitli etkinliklerin yer aldığı atölyeler ve oyun parkı ile profesyonel bir hizmet verilmektedir.

Ayrıca; hizmete açılan Arnavutköy ÖZGEM Kısa Mola Merkezi ile yaş aralığı genişletilerek 15 – 35 yaş aralığındaki özel gereksinimli birey ve ailelerine hizmet verilmeye başlanmıştır. Şile ve Florya Kamplarından hizmet alan aileler için her iki kampta da Kısa Mola hizmeti hayata geçirilmiştir.

Kısa Mola hizmetinin İstanbul genelinde yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar sürdürülmektedir.

SOSYAL DESTEK HİZMETLERİ:

Bilgilendirme/ Yönlendirme/ Hizmet Danışmanlığı: İSEM Sosyal Servisi, özel gereksinimi olan bireyin ve yakınlarının ilk olarak başvurabilecekleri servistir. Bilgilendirme, danışmanlık, kurum içi ve dışı departmanlara yönlendirme ve bu yönlendirmelerin takibi, bütüncül bir sosyal hizmet sisteminin gerektirdiği şekilde sosyal servis bünyesinde çalışan, alanında uzman sosyolog, psikolog ve halkla ilişkiler personeli aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Bilgilendirme sağlanan özel gereksinimli birey ve yakınları, hizmet alacağı kurum içi ve dışı birimlere koordineli şekilde yönlendirilir ve takibi yapılır.

E-Danışmanlık ve Canlı Destek Hizmeti: Engelli birey ve yakınlarına sosyal medya üzerinden yazılı olarak engellilik hizmetleri ve talepleri doğrultusundaki bilgiler hızlı bir şekilde verilmektedir. Canlı destek hizmeti kapsamında işitme engelli bireylerin bilgiye daha hızlı bir şekilde ulaşabilmesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi hizmetlerinden faydalanabilmesi amacıyla İSEM bünyesinde çalışan Türk İşaret Dili tercümanı aracılığıyla görüntülü danışmanlık hizmeti verilmektedir.

Kültür, Sanat, Eğlence Hizmetleri: Özel gereksinimi olan bireyin sosyal hayata katılımını ve toplum içindeki hareketliliğini artırmak amacıyla özel gereksinimli bireyler ve ailelerine yönelik yıl boyunca çeşitli kültür, sanat, eğlence ve gezi programları düzenlenmektedir.

Kuaförlük Hizmeti: Engelli sağlık kurulu raporu bulunan ve evden çıkamayacak derecede ağır derecede engelli olan bireylere evlerinde ücretsiz kuaförlük hizmeti verilmektedir. Bu hizmetten yararlanmak isteyen engelli bireyler en yakın ÖZGEM ve Engelli İrtibat Bürolarına başvurabilirler. Başakşehir ÖZGEM ile Şile ve Florya Kampı’nda engelli bireylerle birlikte yakınlarına da kuaförlük hizmeti verilmektedir.

İstihdam Destek Hizmetleri: Engeli olan bireylerin mesleki eğitimlerle desteklenmesinin yanında çalışma hayatına katılmak amacıyla ÖZGEM’e başvuran engelli bireylerin öz geçmiş bilgileri alınarak, İSEM İstihdam Birimine iş takibi yapılmak üzere ulaştırılmaktadır. Öz geçmiş bilgileri alınan bireylerin fiziksel ve psikososyal özellikleri dikkate alınarak kendisine uygun iş olanakları araştırılmakta, işverenlerle temasa geçilmektedir. Periyodik olarak toplu halde yapılan mülakatlar vasıtasıyla işverenler ve özel gereksinimi olan bireyler bir araya getirilmekte ve istihdamlarına aracı olunmaktadır. İstihdam hizmetleri mesleki eğitim hizmetleri ile eşgüdümlü olarak sürdürülmekte olup bireylerin mesleki yetkinliklerini arttırmaya ya da meslek sahibi olmalarına yönelik eğitimler verilmektedir.

Yasal Haklar Danışmanlığı Hizmetleri: Yasal Haklar Danışmanlığı Biriminde görevli avukatlar tarafından özel gereksinimi olan birey ve ailesine, sahip oldukları yasal haklar konusunda bilgilendirme ve yönlendirme hizmetleri yapılmakta; gerçekleştirilen yasal haklar seminerleri, telefonla ve yüz yüze yapılan görüşmeler ile özel gereksinimi olan bireye ve ailesine hukuki danışmanlık hizmeti verilmektedir.

Medikal Malzeme Desteği: Özel gereksinimi olan bireyin bağımsız yaşam becerilerini artırmak amacıyla, Sosyal İşler Yardım Esasları Yönetmeliği esas alınarak özel gereksinimi olan bireylere ücretsiz medikal malzeme yardımı yapılmaktadır. Bu hizmet kapsamında; akülü tekerlekli sandalye, manuel tekerlekli sandalye, özellikli tekerlekli sandalye, lazımlıklı sandalye, engelli puseti, beyaz baston, çift baston, kanadiyen baston, walker – yürüteç, hasta altı bezi dağıtımları gerçekleştirilmektedir.

Medikal Malzeme Bakım Onarım Hizmeti: Sosyal İşler Yardım Esasları Yönetmeliği’ni esas alarak, özel gereksinimi olan bireye ücretsiz medikal malzeme yardımı yapan İSEM; medikal bakım onarım taleplerini de karşılamaktadır. Bakım onarım hizmetleri, akülü ve tekerlekli sandalye bakım onarım hizmetlerini kapsamaktadır. Bakım onarımı yapılan medikal malzemeler, en kısa sürede kullanıcılarına teslim edilmektedir. Başvurular Engelliler Müdürlüğü bünyesindeki ÖZGEM’ler ile irtibat büroları aracılığıyla yapılabilmektedir.

PSİKOLOJİK DESTEK HİZMETLERİ: Psikolojik destek hizmetleriyle, özel gereksinimi olan bireyin ve ailesinin toplumsal hayata katılımının artırılması, onlara bireysel ve çevresel sorunlarla başa çıkma becerileri kazandırılması amaçlanmaktadır. Bu hizmet kapsamında, özel gereksinimi olan bireyin eğitsel, mesleki, duygusal ve sosyal gelişiminin desteklenmesine yönelik çalışmalar yürütülür. Psikolojik destek kapsamında verilen bireysel ve grupla danışmanlık çalışmalarıyla özel gereksinimi olan bireyin ve ailesinin yaşadıkları ruhsal sorunların çözümüne destek olunmaktadır. Engelliler Şube Müdürlüğü tarafından ailelerin, çocuklarına doğru ve sağlıklı bir yaklaşım geliştirmeleri ve özel gereksinimler konusunda bilgi sahibi olmalarını sağlamak amacıyla aileler için eğitim programları ve seminerler düzenlenmektedir.

ULAŞIM DESTEK HİZMETLERİ: Alo 153-3-3 Engelli ve Yaşlı Ulaşım Hizmetini hayata geçiren Engelliler Müdürlüğü, yaşamını İstanbul’da sürdüren ve toplu taşıma araçlarını kullanamayan engelli ve yaşlı bireylere ücretsiz ulaşım hizmeti sunmaktadır. Ayrıca, ilk ve orta öğretimde eğitim gören, servis veya toplu taşıma araçlarını kullanamayacak durumda olan bedensel engelli çocukların okullara, ÖZGEM’lerde eğitim alan öğrencilerimizin merkezlere ulaşımlarında  destek olunmaktadır.

REHABİLİTASYON HİZMETLERİ: Hidroterapi (su ile terapi) hizmeti ile özel gereksinimi olan bireye su içinde egzersiz yaptırılarak bedensel ve zihinsel gelişimine destek olunmaktadır. Ayrıca engeli olan çocukların sağlıklı bir bünyeye sahip olmalarını sağlamak, duyusal gelişim ve psiko motor gelişime katkıda bulunmak amacıyla temel hareket eğitimleri ve salon sporu aktiviteleri yapılmaktadır.

KAMP HİZMETLERİ: Maddi olanaksızlıklar, erişilebilir mekanların yetersizliği gibi nedenlerle tatile gidemeyen özel gereksinimli birey ve yakınlarına, dinlenme ve sosyalleşme ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla Florya ve Şile Kampı’nda yıl boyu, tatil köyü standartlarında ücretsiz tatil imkanı sunulmaktadır.

FARKINDALIK VE GÖNÜLLÜLÜK HİZMETLERİ: İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 2000 yılında imzalanan bir protokolle hayata geçen ESHA-Engellilerin Sosyal Hayata Adaptasyonu ya da Toplumun Engellilere Adaptasyonu Projesi okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim öğrencileri arasında engellilik alanında farkındalık oluşturulmasını amaçlayan bir faaliyettir. Proje, günümüzde Engelliler Şube Müdürlüğü Farkındalık Hizmetleri kapsamında çalışmalarını sürdürmektedir. Farkındalık Hizmetleri bünyesinde okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim öğrencileri yanında taksi şoförleri ve İETT çalışanları gibi toplumun farklı kesimlerine yönelik farkındalık çalışmaları gerçekleştirilmektedir. Yine farkındalık oluşturmak adına toplumun çeşitli kesimlerinden kişilerle (öğrenciler, engellilik alanına özel ilgi duyan kişiler vb.) kamu kurum ve kuruluşları ile gönüllülük faaliyetleri sürdürülmektedir.

Engelli Merkezleri, Engelli İrtibat Büroları, Kısa Mola Merkezleri ve Kamp Alanları Adres ve İletişim Bilgileri İçin Tıklayınız.