Çocuk Hizmetleri Şube Müdürlüğü

Bütüncül sosyal hizmet yaklaşımı ile çocukların ve ebeveynlerin güçlendirilmesi hedefi doğrultusunda koruyucu ve önleyici hizmetler geliştirme ve yürütme,
Sosyal hizmet faaliyetlerinin, toplumsal cinsiyete duyarlı stratejik plan ve performans yönetimine uygun olarak planlamasını yapma ve uygulama,

Müdürlük bünyesindeki Yuvamız İstanbul Çocuk Etkinlik Merkezleri, Çocuk Hakları Birimi, Yuvamız İstanbul Çocuk Etkinlik Dergisi ile çocuklara ve ailelere yönelik kapsayıcı sosyal hizmet uygulamalarını gerçekleştirme,

Eşit ve adil bir kent yaşamının inşası amacıyla hane tespit, değerlendirme, bireysel danışmanlık, psikososyal danışmanlık, okul öncesi eğitim, belirli gün ve haftalar etkinlikleri ve Yuvamız İstanbul Çocuk Etkinlik Dergisi basım hizmetlerini sürdürme,

Çocuğun yüksek yararı gözetilerek ihmal ve istismarı önlemeye yönelik koruyucu ve önleyici mesleki çalışmalar yürütme,

Hizmetin kapsamını genişletmek için bünyesindeki sosyal hizmet birimlerinin sayısını arttırma,

Çeşitli toplumsal grupların farklılıklarını ve özgünlüklerini hesaba katan sosyal hizmet politikaları geliştirme ve yürütme çalışmaları gerçekleştirilmektedir.

Yuvamız İstanbul Çocuk Etkinlik Merkezleri

3-6 yaş aralığındaki çocuklara psikososyal gelişimlerini sağlıklı bir şekilde sürdürebilecekleri, eşit fırsatların yaratıldığı bir ortamda öğretmen, aile ve mahalle ilişkilerinin güçlendirildiği bir eğitim hizmeti sunulmaktadır. Mevcut durumda aktif hizmet sunan merkezler aşağıdaki şekildedir:

Yuvamız İstanbul Çocuk Etkinlik Merkezleri ile ilgili güncel bilgiler, duyurular, başvuru işlemleri, vb. her gelişme https://yuvamiz.ibb.istanbul/anasayfa adresi üzerinden takip edilebilmektedir.

Yuvamız İstanbul Çocuk Etkinlik Merkezi Tersine Kaynaştırma Uygulaması

Sancaktepe ÖZGEM Çocuk Etkinlik Merkezi, işitme kaybı olan çocukların işitme kaybı olmayan çocuklarla aynı ortamda hizmet alabilmelerine yönelik olarak, ÖZGEM’in içerisinde iki sınıf olarak açılmıştır. Engelliler Müdürlüğü’nden bir öğretmen haftada bir gün, işitme kaybı bulunan çocuklara sınıf ortamında ve bireysel olarak eğitim vermektedir.

Yuvamız İstanbul Dergisi

3-6 yaş aralığındaki çocukların dönemsel gelişim ihtiyaçları dikkate alınarak hazırlanan içeriği ile çocukların sosyal ve duygusal gelişimine, motor becerilerine, bilişsel gelişimlerine ve ebeveyn-çocuk iletişiminin gelişmesine katkı sağlamayı amaçlamaktadır.

3 ayda bir olmak üzere yılda 4 kez çıkarılan Yuvamız İstanbul Dergisi, İBB’ nin hizmet noktalarından ücretsiz olarak temin edilebilmektedir.

Ayrıca, https://www.ibb.istanbul/IbbPublications/Index/42 linki üzerinden derginin bu güne kadar yayınlanmış tüm sayılarına dijital olarak ulaşılabilmektedir.

Çocuk Hakları Birimi

Çocuklara yönelik öncelikli olarak ihmal ve istismar konularında koruyucu ve önleyici mesleki çalışmalar yürütülmektedir.

Çocukların gelişimini olumsuz etkileyebilecek her türlü riski önlemek amacıyla; araştırma, sosyal inceleme, değerlendirme, gelişimsel tarama, eğitim, vaka takibi ve bireysel danışmanlık hizmetleri verilmektedir.

Hizmetler:

  • Sosyal İnceleme
  • Vaka Takip ve Müdahale
  • İzleme ve Değerlendirme
  • Gelişimsel Danışmanlık
  • Gelişimsel Değerlendirme
  • Psikolojik Danışmanlık
  • Oyun Terapisi
  • Çocuk ve Ergen Psikoterapisi
  • Yetişkin Psikoterapisi
  • Sosyal Danışmanlık
  • Hukuksal Danışmanlık
  • Eğitim

Başvuruda bulunmak isteyen kişiler Çocuk Hakları Birimine 0212 449 9306 ve 0212 449 9334 numaralı telefondan ulaşabilmektedir.

İBB Çocuk Yaz Okulları
Yuvamız İstanbul Çocuk Etkinlik Merkezlerinde hafta sonu ve hafta içi olmak üzere tam gün ücretsiz olarak 32 merkezde Yaz Okulu projesi 2023 yılı Temmuz – Eylül aylarında hayata geçirilmiştir. Yaz Okulu sayesinde çocukların gelişimleri desteklenmekte, ekrandan bağımsız bir yaz tatilini akranlarıyla keyifli bir şekilde hizmet almalarına imkan sağlanmıştır.

İBB Çocuk Buluşmaları
İstanbul’un 39 ilçesinde en dezavantajlı bölgeler hedef alınarak İstanbul’un çocuklarıyla çocuk katılımını geliştirmek amacıyla buluşmalar düzenlenmektedir. Çocuk buluşmalarında 5-12 yaş grubu çocukların bir araya gelerek kendilerine ve İstanbul’a ilişkin düşünce ve fikirlerini belirtecekleri ortam oluşturulmakta ve çeşitli çocuk atölyeleri gerçekleştirilmektedir. Forumda çocuklara; sağlık ve alışkanlıklar, eğitim, ulaşım ve hareketlilik, ekoloji, çevre ve sürdürülebilirlik, sokak hayvanları, kültürel ve sosyal etkinlikler, İstanbul’un kent yaşamı ve toplumsal yaşam, kültür, sanat ve geziler, çocuk hakları temaları kapsamında sorular yöneltilmektedir. Alınan cevaplar raporlanmaktadır.

Feshane Çocuk Şenliği
Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ve Kültürel Dairesi Başkanlığı işbirliği ile 2023 yılı Temmuz – Eylül aylarında her Cumartesi 18.00-22.00 saatleri arasında Feshane’de Çocuk Şenliği düzenlenmiştir.
Alanda İllüzyon Gösterisi, Akrobasi Gösterisi, Jonglör, Tahta Bacak, Palyaço, Maskot Show, Kukla Gösterisi, Balon Katlama, Bubble Show, Pandomim, Maskot Bando, Zumba, Eğlenceli Şenlik Taçları Atölyesi, Origami Atölyesi, Oyun Hamuru-Yaratıcılık Atölyesi, Mandala Boyama Atölyesi, Yüz Boyama Atölyesi vb. etkinlikler gerçekleştirilmiştir.

İBB Çocuk Tırı

İstanbul’un ulaşımı zor olan ilçe ve mahallelerinde; içeriği çocukların gelişimine olumlu katkı sağlayacak şekilde tasarlanmış İBB Çocuk Tırı ile her gün farklı bir bölgede çocuklara özel hazırlanmış atölye ve etkinlik programları düzenlenmiştir.

İBB Çocuk Geziyor Etkinliği

İstanbul’ da ikamet eden çocukların ve ailelerinin yaşadıkları kentin tarihi ve kültürel özelliklerini tanımaları ve keşfetmeleri için gezi programları düzenlenmektedir.

İstanbul’un tarihi mekânlarına gerçekleştirilen gezi programlarında katılımcılar söz konusu lokasyonlara otobüs ile götürülürken yol güzergâhında surlar ve tarihi İstanbul anlatımı gerçekleştirilmektedir.