Çocuk Hizmetleri Şube Müdürlüğü

Bütüncül sosyal hizmet yaklaşımı ile çocukların ve ebeveynlerin güçlendirilmesi hedefi doğrultusunda koruyucu ve önleyici hizmetler geliştirme ve yürütme,

Sosyal hizmet faaliyetlerinin, toplumsal cinsiyete duyarlı stratejik plan ve performans yönetimine uygun olarak planlamasını yapma ve uygulama,

Müdürlük bünyesindeki Yuvamız İstanbul Çocuk Etkinlik Merkezleri, Çocuk Hakları Birimi, İBB Çocuk Birimi, Yuvamız İstanbul Dergisi ile çocuklara ve ailelere yönelik kapsayıcı sosyal hizmet uygulamalarını gerçekleştirme,

Eşit ve adil bir kent yaşamının inşası amacıyla hane tespit, değerlendirme, bireysel danışmanlık, psikososyal danışmanlık, okul öncesi eğitim, belirli gün ve haftalar etkinlikleri ve Yuvamız İstanbul Çocuk Etkinlik Dergisi basım hizmetlerini sürdürme,

Çocuğun yüksek yararı gözetilerek ihmal ve istismarı önlemeye yönelik koruyucu ve önleyici mesleki çalışmalar yürütme,

Hizmetin kapsamını genişletmek için bünyesindeki sosyal hizmet birimlerinin sayısını arttırma,

Çeşitli toplumsal grupların farklılıklarını ve özgünlüklerini hesaba katan sosyal hizmet politikaları geliştirme ve yürütme çalışmaları gerçekleştirilmektedir.

Yuvamız İstanbul Çocuk Etkinlik Merkezleri

3-6 yaş aralığındaki çocuklara psikososyal gelişimlerini sağlıklı bir şekilde sürdürebilecekleri, eşit fırsatların yaratıldığı bir ortamda öğretmen, aile ve mahalle ilişkilerinin güçlendirildiği bir eğitim hizmeti sunulmaktadır.

Yuvamız İstanbul Çocuk Etkinlik Merkezleri ile ilgili güncel bilgiler, duyurular, başvuru işlemleri, vb. her gelişme https://yuvamiz.ibb.istanbul/anasayfa adresi üzerinden takip edilebilmektedir.

Çocuk Hakları Birimi

Çocuklara yönelik öncelikli olarak ihmal ve istismar konularında koruyucu ve önleyici mesleki çalışmalar yürütülmektedir.

Çocukların gelişimini olumsuz etkileyebilecek her türlü riski önlemek amacıyla; araştırma, sosyal inceleme, değerlendirme, gelişimsel tarama, eğitim, vaka takibi ve bireysel danışmanlık hizmetleri verilmektedir.
Hizmetler:

  •  Sosyal İnceleme
  •  Vaka Takip ve Müdahale
  •  İzleme ve Değerlendirme
  •  Gelişimsel Danışmanlık
  •  Gelişimsel Değerlendirme
  •  Psikolojik Danışmanlık
  •  Oyun Terapisi
  •  Çocuk ve Ergen Psikoterapisi
  •  Yetişkin Psikoterapisi
  •  Sosyal Danışmanlık
  •  Hukuksal Danışmanlık
  •  Eğitim

Başvuruda bulunmak isteyen kişiler Çocuk Hakları Birimine 0212 449 9306 ve 0212 449 9334 numaralı telefondan ulaşabilmektedir.

Yuvamız İstanbul Dergisi

3-6 yaş aralığındaki çocukların dönemsel gelişim ihtiyaçları dikkate alınarak hazırlanan içeriği ile çocukların sosyal ve duygusal gelişimine, motor becerilerine, bilişsel gelişimlerine ve ebeveyn-çocuk iletişiminin gelişmesine katkı sağlamayı amaçlamaktadır.

3 ayda bir olmak üzere yılda 4 kez çıkarılan Yuvamız İstanbul Dergisi, İBB’ nin hizmet noktalarından ücretsiz olarak temin edilebilmektedir.

Ayrıca, https://www.ibb.istanbul/gundem/yayinlar/okul-oncesi-gelisim-dergisi-42 linki üzerinden derginin bu güne kadar yayınlanmış tüm sayılarına dijital olarak ulaşılabilmektedir.

İBB Çocuk

İBB Çocuk ile İstanbul’un 39 ilçesindeki en dezavantajlı bölgeler hedef alınarak çocuklar için geniş kapsamlı faaliyetler düzenlemektedir. Bu faaliyetler: sanat, spor-yoga, matematik, fen-bilim, felsefe, satranç ve bilişsel alan çalışmalarının yanı sıra, yaratıcılığı ve katılımcılığı teşvik eden atölyeler gibi eğitsel ve gelişim destekleyici hizmetleri içermektedir. Ayrıca İstanbul’da ikamet eden çocuklar ve ailelerinin yaşadıkları kentin tarihi ve kültürel özelliklerini tanımaları ve keşfetmeleri için çeşitli gezi programları da organize edilmektedir.

İBB Çocuk faaliyetlerine ilişkin duyurular, İBB Çocuk sosyal medya hesaplarından takip edebilmekte ve etkinlik başvuruları İstanbul Senin uygulaması üzerinden gerçekleştirilmektedir.

İBB Çocuk Online Oyun Grubu

Çocukların teknoloji ile sağlıklı bir ilişki kurmasını desteklemek amacıyla 6 haftalık online programlar gerçekleştirilmektedir.

İBB Çocuk Anne- Baba Oyun Grubu

1,5-3 yaş grubundaki çocuklar ve ebeveynleri için hafta sonları uygulanan 10 haftalık oyun gruplarıdır.

Çocuklarla beraber ailelerinin gelişimine katkı sunan bu program ile çocukların akran ilişkilerini deneyimlemeleri sağlanırken; aynı yaş aralığında çocukları olan ebeveynlerin de akran paylaşımı yapmaları, zorlandıkları alanlarda destek alabilmeleri ve yeni dostluklar edinebilmelerini sağlamak amaçlanmıştır.