Mahalle Evleri

Mahalle Evleri

Mahalle Evleri aracılığı ile mahalle ölçeğinde kadın, çocuk, yaşlı ve gençlerin psikolojik ve sosyal iyilik hallerinin artması, eğitim ve psikososyal destek faaliyetlerinin İstanbul'un her noktasına yayılması, mahallelinin belediye hizmetlerine ve sosyal hizmetlere hak temelli erişebilmesi, mahalle kültürünün canlandırılarak toplumsal dayanışmanın güçlendirilmesi hedeflenmektedir.

Mahalle Evleri kadınlar, çocuklar, gençler başta olmak üzere mahalleli için güvenli sosyal alan işlevi görmektedir. Aylık programlarla mahallelinin ilgi ve ihtiyacına yönelik atölye ve eğitim faaliyetleri gerçekleştirilmektedir.

Mahalle Evlerinde psikososyal destek faaliyetlerini yürütmek, ihtiyaç temelli bireysel görüşmeler ve yönlendirmeler yapmak, ihtiyaç ve talebe yönelik içerik geliştirmek ve uygulamak üzere psikolog, sosyolog ve/veya sosyal hizmet uzmanları görev almaktadır.  Bölgenin yerelleşmiş ihtiyaçlarını anlamak üzere bölgedeki yerel aktörler (esnaf, okul, muhtar, sivil toplum örgütleri vb. ) ile düzenli iletişimler sürdürülmektedir.

Yapılan faaliyetler İBB’nin diğer müdürlük ve birimleri, Vakıf, Dernek, STK’lar ve Üniversiteler ile iş birliği içerisinde yürütülmektedir.

Gönüllülük faaliyetleri üniversitelerin sosyal sorumluluk ve gönüllülük programları kapsamlarında öğrenciler tarafından veya bir kuruma bağlı olmaksızın bireysel gönüllüler tarafından da yürütülebilmektedir.  Gönüllülük talebiyle merkezlere başvuran kişiler, yetkinlikleri doğrultusunda değerlendirilip bir oryantasyon sürecinden geçerek faaliyete başlamaktadır.

Mevcut durumda hizmet veren 8 Mahalle Evi bulunmaktadır.

Mahalle Evi Hizmetleri:

  • Kadın Emeği Üretim Atölyeleri
  • Eğitimler, Seminerler ve Uzman Söyleşileri
  • Ders Destek Atölyeleri
  • Bireysel ve Sosyal Gelişim Atölyeleri
  • Müzik Atölyeleri
  • Spor Atölyeleri
  • Kariyer Danışmanlığı
  • Sosyo Kültürel Geziler
  • Mahalleli Buluşmaları
  • Mutfak Atölyeleri
  • Oyuncak Kütüphaneleri

Kadın Emeği Üretim Atölyeleri

Gelir getirici faaliyetlerin desteklenmesi amacıyla kadınlara çeşitli el beceri kazandıracak temel dikiş eğitimi, örgü vb. üretim atölyeleri gerçekleştirilmektedir. Kadınlar tarafından ortaya konulan ürünler zaman zaman Kadın Emeği Pazarlarında sergilenmekte ve geliri yine kendilerine katkı sağlamaktadır. Kadın Emeği Üretim Atölyelerine katılım gösteren kadınlar Ürün Sunumu ve Pazarlama, Finansal Okuryazarlık gibi eğitimler ile de desteklenmektedir.

Eğitimler, Seminerler ve Uzman Söyleşileri

Kadınlara yönelik üreme sağlığı, anne bebek sağlığı, meme kanseri ve korunma yöntemleri, 6284 Sayılı Kanun, boşanma, nafaka ve şiddetten korunma hakkı, toplumsal cinsiyet eşitliği, kadının insan hakları, stres ile baş etme becerilerinin güçlendirilmesi, psikolojik sağlamlık, pozitif ebeveynlik, bağımlılık gibi pek çok alan ve geniş yelpazede seminerler ve uzman söyleşileri gerçekleştirilmektedir.

Ders Destek Atölyeleri

Öğrencilerin eğitim süreçlerinin desteklenmesi amacıyla ilkokul ve ortaokul öğrencilerine yönelik Türkçe, Matematik, Fen Bilgisi, Sosyal Bilgiler, İngilizce branşlarında Ders Destek Atölyeleri düzenlenmektedir. Atölyeler emekli ve ataması yapılmayan öğretmenlerin istihdamıyla gerçekleştirilmektedir.

Mahalle Evlerinde öğrencilere ders çalışabilecekleri uygun ortam, internet erişimi, kütüphane sağlanmaktadır. Bunların yanı sıra ücretsiz kırtasiye seti ve kaynak kitap desteği sağlanmaktadır.

Bireysel ve Sosyal Gelişim Atölyeleri

Mahallelinin bireysel ve sosyal becerilerini geliştirmeye ve ilgi alanlarını keşfetmelerine fırsat sunan, sanattan teknolojiye pek çok alanda atölyeler gerçekleştirilmektedir. Bu atölyeler: Robotik Kodlama,  Akıl ve Zeka Oyunları, Dikkat Gelişimi, Hızlı Okuma, Satranç, Yaratıcı Drama, Resim Atölyesi, Seramik Atölyesi, Ritim Atölyesi, Dil Kursları, Yetişkinlere Yönelik Okuma Yazma Kursları, Bilinçli Farkındalık ve Nefes Egzersizleri vb. ile örneklendirilebilir.

Müzik Atölyeleri

Çocuk ve Kadın Koro Çalışmaları, Gitar Eğitimi gibi faaliyetlere yer verilmektedir.

Spor Atölyeleri

Mahallede spor alışkanlığının yaygınlaşması amacıyla özellikle kadınlara ve çocuklara yönelik Zumba, Pilates, Yoga, Dans, Halk Oyunları vb. gibi fiziksel aktiviteler gerçekleştirilmektedir.

Kariyer Danışmanlığı

Kadınların sosyal, ekonomik ve bireysel anlamda güçlenmesi amacıyla istihdam yönlendirmeleri yapılmakta, Bölgesel İstihdam Ofisleri’nin desteği ile Mahalle Evlerinde Kariyer Danışmanlığı gerçekleştirilmektedir.

Sosyo Kültürel Geziler

Mahallelinin sosyal ve kültürel gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla tarihî, kültürel ve doğal mekanlara geziler düzenlenmektedir.

Mahalleli Buluşmaları

Mahalleli buluşmaları, aynı mahallede yaşayan bireylerin bir araya gelerek sosyal etkileşimi artırdığı, ortak konuları ele aldığı toplumsal dayanışmayı güçlendiren etkinliklerdir. Mahalle Evleri aracılığıyla aynı zamanda mahalleliye doğum günü vb. özel günlerini kutlamaları için alan sağlanmaktadır.

Mutfak Atölyeleri

Mahallelinin kullanımına açık Mutfak Atölyeleri ile kadınların ev ekonomisine katkı sağlamalarını desteklemek, birlikte bir ürün ortaya koyarak mahalle kültürünü canlandırmak ve dayanışmayı güçlendirmek hedeflenmektedir. Kadınlar Mutfak Atölyelerinde bir araya gelerek erişte, ekmek, kışlık sos vb. yapabilmekte ve ürünleri evlerine götürebilmektedir.

Sağlıklı beslenme süreçlerinin desteklenmesi amacıyla mahalle mutfaklarında diyetisyenler eşliğinde mevsimsel ve sağlıklı beslenmeyi destekleyen atölye çalışmaları gerçekleştirilmektedir.

Oyuncak Kütüphanesi

Oyuncak Kütüphanesi, İBB Kadın merkezlerinde çocuklara oyuncaklarla oynama imkanı deneyimi kazandıran ve kütüphane içerisinde yer alan oyuncakları belirli bir süre için evlerine götürebildikleri oyun alanıdır. Oyuncak kütüphaneleri içerisinde çocukların psikososyal, bilişsel gelişim ve çocukların oyun gücü ile oyuncaklardan yararlanarak öğrenme süreçlerini desteklemek amacıyla her çocuğun yaş kategorisine uygun olan oyuncaklar sunmaktadır. Bu oyuncaklar, alanında uzman meslek elemanları tarafından önerilen ve pedagojik olarak uygunluğu değerlendirilen oyuncaklardır. Ebeveynler, oyuncakları belirli bir süre için alarak çocukların yaş kategorisini destekleyen oyuncaklarla vakit geçirmelerini sağlayarak bilişsel, duygusal, sosyal ve kaba motor becerilerinin gelişimini sağlamaktadır. Oyuncak kütüphaneleri sayesinde çocuklar birçok oyuncağa ücretsiz olarak erişebilmekte olup ayrıca dar gelirli ailelerin ekonomik yükünü hafifletmek için ailelere önemli bir imkan sunmaktadır.

Mahalle Evleri

Galeri
Galeri
Galeri
Galeri