İBB’den Kadına Yönelik Şiddete Karşı Özel Bir Panel

İBB’den Kadına Yönelik Şiddete Karşı Özel Bir Panel

Yayın Tarihi: 25 Kasım 2022

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), kadına karşı ayrımcılık, eşitsizlik ve şiddetin ortadan kaldırılması amacıyla “Şiddete Karşı Yerelde İş birliği ve Hukuk Perspektifinden Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Paneli” düzenledi.

İBB Cem Karaca Kültür Merkezi’nde düzenlenen panele, İBB Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Enif Dipşar, Beylikdüzü Belediye Başkan Yardımcısı Emel Turan, Türkiye Sosyal Ekonomik Siyasal Araştırmalar Vakfı Temsilcisi Doç. Dr Sevgi Uçan Çubukçu, Kent Konseyi Başkanı Tülin Hadi, İBB Kadın ve Aile Hizmetleri Şube Müdürü Şenay Gül ve yerel yönetimlerin kadın ve aile hizmetleri ile sosyal hizmetler müdürleri iştirak etti.   Kadın meclis üyeleri, ilçe belediye kadın kolları, barodan avukatlar ile çok sayıda vatandaşın takibiyle yaklaşık 400 kişilik bir katılımın sağlandığı “Şiddete Karşı Yerelde İş birliği ve Hukuk Perspektifinden Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Paneli” üç oturum şeklinde gerçekleştirildi. 

İBB Sosyal Hizm. Daire Başkanı Enif Dipşar; İstanbul’da 337 kadın katledildi
Panelin açılış konuşmasını yapan İBB Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Elif Dipşar; 2022 yılında yalnızca İstanbulda şu ana kadar 337 kadın katledildi, dedi. Kadına yönelik şiddetin bir insan hakkı ihlali olduğunun kabul edilmesi gerekliliği ile sözlerine devam eden Dipşar; Kadınların sistematik bir biçimde fiziksel, cinsel, psikolojik, ekonomik şiddete maruz kaldığını ve hemen hemen her gün öldürüldüğünü hatırlattı. Kadınların can güvenliği ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasının 6284 Sayılı Kanun ve diğer mevzuatlar ile İstanbul Sözleşmesi ilkelerinin uygulanmasıyla gerçekleştiribileceğinin altını çizen Dipşar; Kadına yönelik şiddete karşı verilen mücadelenin dünyadaki en büyük mücadelelerden biridir ve bu mücadele dayanışmayla güçlenecektir, açıklamasını yaptı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Dayanışmadaki Rolünün Sorumluluğunun Bilincindeyiz.
Elif Dipşar; İBB Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı’nın toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadına karşı şiddeti önlemeye yönelik vermiş olduğu geniş kapsamlı hizmetlere de konuşmasında yer ayırarak; Nefretin, savaşın, şiddetin hüküm sürdüğü dünyada ancak ve ancak dayanışmayla mücadele edilebileceğini vurgulamak isterim, ifadelerini kullandı. Ortaya konulacak strateji ve yol haritasının belirlenmesi açısından belediyeler, sivil toplum örgütleri, üniversiteler ve meslek odaları arasında oluşturulacak eşgüdüm, iş birliği ve koordinasyonların çok önemli olduğunu belirten Dipşar; İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak bu yönde atılacak adımları izleme ve değerlendirme süreçlerinin oluşturulması ve farklı kentsel aktörlerin süreçlere katılımcı bir şekilde dâhil edilmesindeki İBB rolünün farkında olarak bu sorumluluğu üstlenmekten onur duyuyoruz, sözleriyle konuşmasını tamamladı.

İBB Orkestralar Şube Müdürlüğü Oda Müzik Topluluğunun Sanatçıları Ceyda Sağlam ve Burcu Aygider Hiçyılmaz da oturumlar başlamadan önce mini bir konser verdi. Kadın Hikayeleri adıyla paylaşılan enstrümantal tınılar, panel katılımcıları tarafından büyük alkış aldı.

Av. Hülya Gülbalar; Kadına Karşı Şiddetle Etkili Şekilde Mücadele Edilmediği İçin Türkiye Mahkûm Edilmiştir

Türkiye Sosyal Ekonomik Siyasal Araştırmalar Vakfı Temsilcisi Doç. Dr Sevgi Uçan Çubukçu’nun moderatörlüğünü yaptığı Kadına Yönelik Şiddete Karşı Hukuki Yaklaşımlar temalı ilk oturumda, Avukat Hülya Gülbahar ve Avukat Selin Nakıpoğlu konuşmacı olarak bulundu. Türkiye’nin, Birleşmiş Milletler tarafından dünyada ilk kez kadına karşı şiddetle etkili bir şekilde mücadele etmediği için mahkum edildiğini bildiren Avukat Hülya Gülbahar, 90’lı yıllarda kadın hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği üzerine kazanılan hukuki hakların 2000’li yılların ortalarından itibaren kaybedildiğini dile getirdi. İstanbul Sözleşmesi ilkelerine işlerlik kazandırılması gerekliliğini kadın cinayet istatistikleriyle açıklayan Gülbahar; İstanbul Sözleşmesi yaşatır, dedi. 2023 yılı bütçesinde kadının güçlendirilmesi programı çerçevesinde kadın başına ayrılan miktarın 25 TL olduğunu söyleyen Gülbahar şu sözlerle konuşmasını sonlandırdı: “Yüzde ikiyüz, üçyüz enflasyonların yaşandığı bu ortamda 25 TL yok denecek bir miktardır. Bu istatistiklerle Türkiye’de kadınlara can güvenliği ve sosyo-ekonomik ve kültürel yaşam desteği sağlanamaz.”

Av. Selin Nakipoğlu; Kadınlara Yönelik Sistemli Bir Şekilde Ayrımcı ve Tecrit Edici Politikalar Uygulanıyor
Avukat Selin Nakipoğlu da yapmış olduğu konuşmada kadınların sahip olduğu hukuki haklar üzerine geniş kapsamda bilgiler vererek; Kadın plajı, pembe otobüs, karma eğitimlerin kaldırılması gibi önerilerle çok uzun süredir sistemli bir şekilde kadına karşı ayrımcılık ve tecrit politikalarının işlendiğini ifade etti.  Belediyelerin önleyici, koruyucu, destekleyici ve güçlendirici hizmetler başlıklarıyla toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın hakları hareketine destek olabileceğini dillendiren Nakipoğlu; toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleyen toplu iş sözleşmeleri hazırlama, çalışanlara bu toplu iş sözleşmelerini imzalatma, istihdamda kota ve kadın çalışan sayısını erkek çalışanlarla eşit orana getirme gibi uygulamaların toplumsal cinsiyet eşitliğini güçlendireceğini kaydetti. Kadın haklarının korunması ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin geliştirilmesi için yerel yönetimler arasında eş güdüm ve işbirliğinin çok önemli olduğuna dikkat çeken Nakipoğlu İstanbul Sözleşmesi ile Mevzuatta bulunan kanunlara işlerlik kazandırıldığında bir güvence sağlanabileceğini bildirdi.

İlk oturumun sonunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Enif Dipşar tarafından moderatör ve konuşmacılara ayrı ayrı plaket takdim edildi.

Beylikdüzü Kent Konseyi Başkanı Necla Türkoğlu; Yerel Yönetimlerde Uzlaşma Dili Geliştirilmeli

Panelin ikinci oturumunda Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Yerel Yönetim Deneyimleri tema olarak işlendi. Moderatörlüğünü Beylikdüzü Kent Konseyi Başkanı Necla Türkoğlu’nun yaptığı ikinci oturuma konuşmacı olarak İBB Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürü Şenay Gül, Kadıköy Fenerbahçe Muhtarı Tuba Alteniz, İstanbul Kent Konseyi Genel Koordinatörü Canem Avcı, Kartal Belediyesi Belediye Meclis Üyesi Aysel Yücel, Ataşehir Belediyesi Kadın Dayanışma Merkezi Birim Sorumlusu Fatoş Kınay, Esenyurt Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü Sosyoloğu Öznur Kıran ile Büyükçekmece Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürü Şilan Eraslan katıldı. Konuşmacılar hizmet verdikleri belediyeler adına kadınlara yönelik yapmış oldukları faaliyetleri sunarak geçmişten günümüze sahip oldukları tecrübeleri paylaştı, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadına karşı şiddetin önlenmesine yönelik öneriler sundu. Beylikdüzü Kent Konseyi Başkanı Necla Türkoğlu ikinci oturumun sonucu olarak; 39 belediye tarafından kadına ve çocuğa yönelik yapılan çalışmaların eş güdüm halinde ortaklaşa yapılması ve bu konuda kararlılıkla hareket edilmesi gerekliliğini ifade etti. Bu beraberliğin sağlanabilmesi içinde uzlaşma dili ve mantığını oluşturmak asıl meseledir, sözleriyle oturumu kapattı. İkinci oturumun sonunda İBB Kadın ve Aile Şube Müdürü Şenay Gül tarafından konuşmacılara plaket takdim edildi.

Kadın ve Çocuk Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi Yönünde Pek Çok Model Uygulama ve Deneyim Paylaşıldı
Panelin üçüncü oturumunda da  Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Yerel Yönetim Deneyimleri tema olarak işlendi. Moderatörlüğünü Beylikdüzü Belediye Başkan Yardımcısı Emel Turan’ın yaptığı üçüncü oturuma; Kadıköy Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürü Duygu Adıgüzel, Maltepe Belediyesi Kadın ve Aile Himetleri Müdürü Şehriban Çelebi, Sancaktepe İnönü Mahalle Muhtarı Nilüfer Kantekin, Avcılar Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü Psikoloğu Funda Kara, Beşiktaş Belediyesi Kadın Dayanıma ve Yaşam Merkezi Sorumlusu Mine Kösem, Beylikdüzü Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürü Şeyma Yemişli, Küçükçekmece Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü Sosyal Hizmet Uzmanı Büşra Nur Aygün ile Şişli Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürü Öznur Sarıahmetoğlu konuşmacı olarak katıldı. Üçüncü oturumda yerel yönetimler adına panele katılan konuşmacılar; kadın haklarının geliştirilmesi, kadının fiziksel, sosyo-ekonomik ve kültürel anlamda güvence altına alınabilmesi üzerine yerel yönetimler olarak yapmış oldukları saha pratikleri ve hayata geçirdikleri projeleri paylaştılar. Her konuşmacı; kadın haklarının korunması ve kadının sosyo-ekonomik anlamda desteklenerek toplumsal yaşamın özgür ve eşit katılımcısı olabilmesi amacıyla ulaştıkları saha çözümleri ve deneyimleri paylaşarak yeni çözümlerin ve projelerin oluşması noktasında bir model ortaya koydu.

İBB, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Bir Dizi Etkinlik Düzenliyor

Mahalle Evleri Etkileşimli Atölye Çalışmaları
İstanbul Büyükşehir Belediyesi 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü Kapsamında kadınların mahalle ve hanelerine kadar ulaşarak bir dizi etkinlik düzenliyor. Kadın hakları, toplumsal cinsiyet eşitliği, ayrımcılık üzerine gerçekleştirilecek her bir etkinlik etkileşimli atölye çalışmalarını kapsıyor. “Şiddetsiz Bir Dünya İçin Kadınlarla Bir Aradayız” temasıyla gerçekleştirilecek etkinlikler; Kadınlar arasındaki hukuki ve sosyal farkındalığı güçlendirerek dayanışmayı arttırmayı amaçlıyor. Yapılacak etkinliklere mahallelerden çok sayıda katılımın olması bekleniyor. 

İSADEM’lerde “Kadının İnsan Hakları”, “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği”, “Şiddeti Tanıyorum Haklarımı Biliyorum” Temasıyla Birçok Etkinlik

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü kapsamında İstanbul Aile Danışmanlık ve Eğitim Merkezleri’(İSADEM)nde kadın haklarına ilişkin bilinçlendirici eğitim, seminer ve atölye çalışmaları düzenlenecek. “Kadının İnsan Hakları, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Şiddeti Tanıyorum Haklarımı Biliyorum” temasıyla gerçekleştirilecek etkinliklerde Türkiye Aile Sağlığı Planlaması Vakfı, Kadınlarla Dayanışma Vakfı gibi birçok sivil toplum kuruluşu da organizasyonlara katkı verecek.

 

İBB’den Kadına Yönelik Şiddete Karşı Özel Bir Panel